Vijf vragen aan Marijke van Welzen

In het Flower Art Museum zijn momenteel tien zeer opvallende jassen en mantels te bewonderen van ontwerpster Marijke van Welzen. Reden genoeg om deze bescheiden textielkunstenares een paar vragen voor te leggen.

Sinds wanneer ben je kunstenaar/ontwerper?
“Sinds 2000 maak ik mijn art2wear, draagbare kunst. Ik werd enorm geïnspireerd door het boek ‘Fabric Collage’ van Rosemary Eichorn. Ik ben toen gewoon met een kort jasje begonnen.”

Waarom maak je wat je maakt?
“Het is mijn passie, bezig zijn met textiel. Ik vind het driedimensionale van een jas maken steeds weer een uitdaging. Textiel leent zich er voor mij heel goed voor om mijn verhalen te vertellen.”

Wie zijn je voorbeelden en inspiratiebronnen?
Inspiratiebronnen zijn vaak thema’s, sprookjes, de natuur. Alexander McQueen, Viktor en Rolf, Iris van Herpen vind ik interessante ontwerpers.”

Hoe lang doe je over een ontwerp?
Ik werk heel intuïtief, een ontwerp maak ik niet van tevoren, het ontstaat al doende. Over een jas doe ik een aantal maanden.”

Wat zou je graag nog willen bereiken?
Een muze vinden die mijn werk draagt. Een fotoreportage in een gerenommeerd internationaal modeblad.”

Zaterdag 23 februari geeft Marijke van Welzen de workshop ‘Boeket in textiel’ in het museum. Wacht niet te lang met aanmelden, er is veel belangstelling.

Marijke van Welzen te midden van de modellen die haar jassen showden tijdens de opening van de tentoonstelling. Fotograaf: Wicher Bos.

Marijke van Welzen te midden van de modellen die haar jassen showden tijdens de opening van de tentoonstelling. Fotograaf: Wicher Bos.

Constantijn Hoffscholte