Eerste werk eigen collectie onthuld

Vrijdag 15 februari is het eerste kunstwerk voor de eigen collectie van het Flower Art Museum onthuld: een stilleven met seringen van Aleid Slingerland (1919-2010). Het werk komt uit de collectie van de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer, thans Royal FloraHolland.

Aleid Slingerland woonde het grootste deel van haar leven in Aerdenhout en genoot vooral bekendheid als portretschilder. Zij portretteerde vaak bekende personen, onder wie prinses Juliana, Godfried Bomans, Harry Mulisch en Leonard Bernstein. Ook schilderde zij landschappen en bloemen, waaronder in 1990 deze vaas met seringen.

De Aalsmeerse seringenteelt is uniek in de wereld en vindt grotendeels plaats op de vruchtbare veengrond van de eilanden in de Westeinderplassen. Op verzoek van het Flower Art Museum werd het schilderij onthuld door seringenkweker Jan ten Hoeve van de Seringen Specialist, die ook een prachtig boeket seringen verzorgde. Het onderwerp, de herkomst en de kwaliteit maken dit een zeer toepasselijk eerste werk voor de eigen collectie van het museum. Het schilderij is vanaf heden in het museum te bewonderen.

Constantijn Hoffscholte