Cart 0

Nu te zien in het Flower Art Museum

giphy.gif
 

Flora Botanica

botanische tekeningen en aquarellen

21 juli t/m 29 september 2019

Bij botanisch tekenen en schilderen gaat het erom een plant zo correct mogelijk weer te geven, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. Botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de eerste helft van de zestiende eeuw. In die tijd werden de botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten vast te leggen.

De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op deze traditie waarbij onderzoek, een correcte weergave en creativiteit in compositie en beeldtaal worden gecombineerd. In de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland zijn ruim tweehonderd leden verenigd met als doel deze waarden uit te dragen. Het Flower Art Museum presenteert deze zomer samen met de vereniging de tentoonstelling Flora Botanica.

De expositie toont een groot aantal werken van hedendaagse botanisch kunstenaars, waarbij de schoonheid en kwaliteit van de afbeelding voorop staan. Bezoekers krijgen inzicht in de werkwijze van botanisch kunstenaars. Ook worden tijdens de expositie verschillende activiteiten gehouden, zoals een lezing, workshops en demonstraties.

Mari Sawhill - Orchid

Mari Sawhill - Orchid

 
Maaike Krijtenburg

Maaike Krijtenburg

Saskia E.M. van Dijk - Sprinkhanen (handgebreid)

Saskia E.M. van Dijk - Sprinkhanen (handgebreid)

Bees, bugs
& butterflies

21 juli t/m 29 september 2019

Bloemen en insecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden; zonder bloemen zijn er geen insecten en andersom. Voor het museum reden om een aantal kunstenaars de ruimte te geven voor hun artistieke verbeelding van de insectenwereld. Bijen, vlinders, mieren, krekels, muggen … bezoekers komen ze allemaal tegen in de tentoonstelling ‘Bees, bugs & butterflies’.

Door insecten letterlijk in de schijnwerper te zetten vragen de kunstenaars aandacht voor de ‘kleine helden’ van de natuur, die onmisbaar zijn voor een goed werkend ecosysteem maar bedreigd worden door o.a. het grootschalige gebruik van pesticiden en de verstedelijking van het landschap. Van veelkleurige vlindertekeningen tot handgebreide langpootmuggen en van een indrukwekkende sprinkhaan tot kevers van straatafval. Tien kunstenaars laten op uiteenlopende manieren zien hoe de wereld van insecten hen fascineert en inspireert tot even originele als wonderbaarlijke kunst. De deelnemende kunstenaars zijn: Guusje Bertholet, Saskia E.M. van Dijk, Merel van den Enden, Maaike Krijtenburg, Cedric Laquieze, Merel Slootheer, Kevin Timmerman, Lenie Voortman, Heidi Wallheimer en Sandra Westgeest.

Purple.png
 

Tropisme Lab

De Amsterdamse kunstbeweging Tropisme maakt kunst die speelt met de perceptie. Vanuit een grote affiniteit met de plantenwereld bevinden de projecten zich op het snijvlak van natuur, wetenschap en techniek. Een voorbeeld is het baanbrekende project Fotosynthese, waarin de kunstenaars nieuw licht werpen op planten door ze met ongewone, vaak wetenschappelijke technieken te fotograferen. Tropisme heeft een vaste plek in het Flower Art Museum en presenteert daar regelmatig nieuw werk.

Nieuw vanaf 20 april: korte films, animaties en kunstfilms.

Met werk van Bethany de Forest, Frans Holthuysen, Alfred Marseille, Robin Noorda en Margot van de Stolpe.

Robin Noorda - Blauwe Anemoon

Robin Noorda - Blauwe Anemoon

 

Tuin

Het Flower Art Museum heeft een daktuin met uitzicht op de watertoren en de Westeinderplassen. De tuin is open voor bezoek, u kunt er een aantal beelden en sculpturen bekijken. Wij werken aan een plan om in de tuin meer kunst te presenteren. Meer nieuws hierover volgt.

Geel.jpg
 
 

Vrij werk

Naast diverse tentoonstellingen presenteert het museum een wisselende collectie ‘vrij werk’ van diverse kunstenaars. Van 21 juli t/m 29 september is er werk te zien van o.a. Hetty Ansing, Hermien Buytendijk, Timo Knoppers, An Luthart en Mirjam Tiggeloven.