Cart 0

Nu in het museum

giphy.gif
 

Fleurs d’espoir

Bloemen van hoop

SOLO-TENTOONSTELLING BERT VAN SANTEN

20 april t/m 7 juli 2019

Het Flower Art Museum presenteert in ‘Fleurs d’espoir – Bloemen van hoop’ het werk van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar Bert van Santen. Een tentoonstelling over hoop en de zoektocht naar een kunstzinnig antwoord op de maatschappelijke problemen van onze tijd.

Bert van Santen (1958, Leerdam) studeerde Culturele Antropologie maar voelde zich vanaf het begin meer kunstenaar dan wetenschapper. Hij bewandelde vele paden, om ten slotte uit te komen bij de bloem. De gedichten van Charles Baudelaire (1821-1867) inspireerden hem tot de serie ‘Fleurs du Mal’: olieverfschilderijen waarin hij onheilspellende ondergronden doorbreekt met bloemen die bijna letterlijk van het doek afspatten.

Van Santen maakt ook beelden en opmerkelijke kunstenaarsboeken – intensieve onderzoeksprojecten met diverse materialen die hem tot nieuwe inzichten brengen. Zijn werk is een reflectie op de maatschappij, niet als politiek statement maar als een persoonlijke reactie: het kwaad waarnemen en met schoonheid willen bestrijden. De bloem is hierin het symbool van de hoop.

Bert van Santen

Bert van Santen

Bekijk de agenda voor de workshop en lezing die naar aanleiding van deze tentoonstelling plaatsvinden op vrijdag 3 mei.

Detail van werk Bert van Santen

Detail van werk Bert van Santen

 
Teis Albers - Bouquet

Teis Albers - Bouquet

Maja Vucetic - Bloemenzee

Maja Vucetic - Bloemenzee

De taal van bloemen

20 april t/m 7 juli 2019

In de roman The Language of Flowers van de Amerikaanse schrijfster Vanessa Diffenbaugh zijn bloemen gezelschap, geheimtaal en een taal die toveren kan. Victoria, de hoofdfiguur, durft zich door haar traumatische jeugd voor niemand meer open te stellen. Alleen met bloemen kan ze zich uiten.

Het verhaal van dit boek vormt de leidraad van de tentoonstelling ‘De taal van bloemen’. Bezoekers worden meegenomen in het leven van Victoria en haar bloemenwoordenboek. De bloemen die een rol spelen in het boek krijgen betekenis, in woord en beeld. Zo ontstaat een unieke tentoonstelling, een visuele vertaling van een literair verhaal over de taal van bloemen. Er is werk te zien van de kunstenaars Teis Albers, An Luthart, Liseth Visser, Maja Vucetic en Heidi Wallheimer. Ook zijn er objecten van bloemstyliste Marloes Joore.

Deze tentoonstelling is een coproductie van het Flower Art Museum en Jonneke Bekkenkamp, die aan de Universiteit van Amsterdam/Faculteit der Geesteswetenschappen onderzoek doet naar wat schrijvers zeggen met bloemen.

Purple.png
 

Tropisme Lab

De Amsterdamse kunstbeweging Tropisme maakt kunst die speelt met de perceptie. Vanuit een grote affiniteit met de plantenwereld bevinden de projecten zich op het snijvlak van natuur, wetenschap en techniek. Een voorbeeld is het baanbrekende project Fotosynthese, waarin de kunstenaars nieuw licht werpen op planten door ze met ongewone, vaak wetenschappelijke technieken te fotograferen. Tropisme heeft een vaste plek in het Flower Art Museum en presenteert daar regelmatig nieuw werk.

Nieuw vanaf 20 april: korte films, animaties en kunstfilms.

Met werk van Frans Holthuysen, Alfred Marseille, Robin Noorda (afbeelding) en Margot van de Stolpe.

Robin Noorda - Blauwe Anemoon

Robin Noorda - Blauwe Anemoon

 

Marjolein Janzen - Parende sterns

Tuin

Het Flower Art Museum heeft een daktuin met uitzicht op de watertoren en de Westeinderplassen. De tuin is open voor bezoek. Wij werken aan een plan om in de tuin ook kunst te presenteren. Binnenkort meer nieuws hierover.

Geel.jpg
 
 

Vrij werk

Naast diverse tentoonstellingen presenteert het museum een wisselende collectie ‘vrij werk’ van diverse kunstenaars. Van 20 april t/m 7 juli is er werk te zien van o.a. Timo Knoppers en Cees van Reeven.