Cart 0

Nu te zien in
het museum

giphy.gif
 

Shapes of Nature

Installaties van Sogetsu Ikebana Artists.
Schilderijen van Joyce van Dongen.

19 januari t/m 7 april 2019

In de tentoonstelling ‘Shapes of Nature’ gaat het om kunst die is gebaseerd op vormen uit en verbinding met de natuur. De presentatie van Sogetsu Ikebana Art bestaat uit vijf grote installaties waarin de natuur centraal staat. Hiermee wordt een beeld geschapen van deze kunstuiting die zijn weg heeft gevonden vanuit het historisch gegroeide klassieke ikebana (Japanse bloemschikkunst) naar de moderne kunstvorm. Sogetsu Ikebana Art laat zien hoe aan de natuur, op abstracte wijze en in harmonie met het materiaal, vorm wordt gegeven. Ikebana-kunstenaars Ingrid Coffeng, Nicole Kruimel, Henriëtte Schalk en Anne-Riet Vugts creëren nieuwe vormen vanuit de specifieke eigenschappen van het materiaal en brengen zo hun creatieve ideeën tot expressie. De kunstenaars behoren allen tot de Sogetsu Branch Nederland.

Naast de installaties zijn schilderijen te zien van Joyce van Dongen (Oosterhout, 1979). Haar werk wordt sterk beïnvloed door bizarre vormen uit de natuur. In haar serie Forgotten Forest schilderde zij oerbossen in een nevelige waas, gecombineerd met borduurwerk van fossielen. Als vervolg hierop maakte zij de serie Waining Woods, waarin zij onderzocht hoe spanning opgebouwd kan worden wanneer delen van het schilderij ‘leeg’ worden gelaten. Het resultaat is zowel vervreemdend als herkenbaar; een viering van de natuur met zijn vele vormen en tevens een waarschuwing voor de kwetsbaarheid van de wereld waarin we leven.

Joyce van Dongen - ‘Forgotten Forest’ serie: Archaeopteryx, 150 miljoen jaar oud

Joyce van Dongen - ‘Forgotten Forest’ serie: Archaeopteryx, 150 miljoen jaar oud

Bekijk de agenda voor de workshops en lezing die naar aanleiding van deze tentoonstelling plaatsvinden.

 
Ems Willems - Yellow 1 (sunflower)

Ems Willems - Yellow 1 (sunflower)

Pim Velthuizen - Atomic Origin (turquoise)

Pim Velthuizen - Atomic Origin (turquoise)

Colours of Winter

19 januari t/m 7 april 2019

Wit, zwart, grijs en bruin. Wie bij de winter nog steeds aan deze traditionele ‘kleuren’ denkt, leeft in het verleden. De winter is al lang niet meer alleen het seizoen van saaie kleuren. Het mag uitbundiger, vrolijker, kleurrijker.

‘Colours of Winter’ toont hoe kunst en mode een nieuwe dimensie geven aan de vertaling van het winterseizoen. Bevroren bloemen in felle tinten, kosmische sculpturen, uitbundige mantels, harmonische kleuren en stemmige foto’s met sprankjes hoop. Het laat zien hoe kunstenaars het traditionele beeld inruilen voor de kleuren van nu en van de toekomst. Er is werk te zien van En Eg, Annet Eikelboom, Pim Velthuizen, Marijke van Welzen en Ems Willems.

Purple.png
 

Tropisme Lab

De Amsterdamse kunstbeweging Tropisme maakt kunst die speelt met de perceptie. Vanuit een grote affiniteit met de plantenwereld bevinden de projecten zich op het snijvlak van natuur, wetenschap en techniek. Een voorbeeld is het baanbrekende project Fotosynthese, waarin de kunstenaars nieuw licht werpen op planten door ze met ongewone, vaak wetenschappelijke technieken te fotograferen. Tropisme heeft een vaste plek in het Flower Art Museum en presenteert daar regelmatig nieuw werk.

Met werk van Frans Holthuysen, Alfred Marseille, Robin Noorda (afbeelding) en Margot van de Stolpe.

001 Giant Rhubarb 1147 80X60 50% L.jpg
 

Marjolein Janzen - Parende sterns

Beeldentuin

Op het dak van het Flower Art Museum is een beeldentuin met uitzicht op de watertoren en de Westeinderplassen. Er is momenteel werk te zien van Marjolijn Janzen en Vicky Missaar-Brinkmann.

Vanaf het voorjaar is er meer werk te zien.

Geel.jpg
 
 

Vrij werk

Naast diverse tentoonstellingen presenteert het museum een wisselende collectie ‘vrij werk’ van diverse kunstenaars. Van 19 januari t/m 7 april is er werk te zien van o.a. Anneke Bosch, Joyce van Dongen, AlexP en Zhou le Sheng.