Vanaf 13 oktober: solotentoonstelling van Arjan van Arendonk

In het Flower Art Museum is vanaf half oktober een grote tentoonstelling te zien van ‘bloemkunstenaar’ Arjan van Arendonk. Daarnaast wordt in een thema-expositie aandacht besteed aan bloemstillevens van hedendaagse kunstenaars geïnspireerd op oude meesters.

Het in juli van dit jaar geopende Flower Art Museum is het eerste museum ter wereld dat geheel in het teken staat van kunst geïnspireerd op bloemen en planten. Elk kwartaal zijn er nieuwe tentoonstellingen met werk van hedendaagse topkunstenaars. Het museum is gevestigd in een voormalige reinwaterkelder in bloemenhoofdstad Aalsmeer.

Van 13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 is in het museum een grote tentoonstelling te zien met werk van kunstenaar Arjan van Arendonk (Waalwijk, 1957). Zijn kleurrijke, florale motieven zijn een ware lust voor het oog. Felle tinten rood, oranje en geel worden afgewisseld met werk in heldere tinten blauw en pasteus geschilderde bloemmotieven combineren met rondfladderende ijsvogeltjes. Van Arendonk gebruikt voorgedrukte stoffen als ondergrond voor zijn schilderijen. Zo speelt hij een spel met de kijker. Het alledaagse wordt bijzonder, het bijzondere alledaags. Wat overblijft zijn composities die een fijn gevoel voor balans en een optimistische levensvisie verraden.

Arjan van Arendonk behoort tot de meest interessante bloemkunstenaars van Nederland. In dertig jaar ontwikkelde hij zich tot een kunstenaar die verschillende technieken en materialen gebruikt voor zijn composities. De tentoonstelling in het Flower Art Museum is getiteld ‘The Road To Now’ en laat zijn ontwikkeling tot veelzijdig kunstenaar zien. Eerder exposeerde hij onder meer in het Groninger Museum, het Noord-Brabants Museum en veelvuldig in het buitenland.

Hedendaagse bloemstillevens
Vanaf half oktober presenteert het Flower Art Museum ook de tentoonstelling ‘Oude meesters door jonge ogen’. De bloemstillevens van oude meesters uit de Nederlandse schilderkunst zijn wereldberoemd. Het werk van kunstenaars als Rachel Ruysch en Jan van Huysum spreekt niet alleen tot de verbeelding van een groot publiek, maar is ook een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. De expositie maakt duidelijk dat het genre ook nu nog springlevend is. Er is gevarieerd werk te zien van de schilders Cornelis le Mair, Jos Aanraad en Ruud Verkerk en van de fotografen Ki Tan, Robin Noorda en Margot van de Stolpe.

Het museum is open van vrijdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur, voor groepen ook op afspraak. Entree is 5 euro p.p., kinderen t/m 14 jaar gratis. Van het getoonde werk is het merendeel ook te koop.

Constantijn Hoffscholte