Blog: We beginnen een museum

In Aalsmeer staat een gebouw dat letterlijk boven al het andere verheven is: de watertoren. Voor inwoners een herkenningspunt, maar ook een geliefd beeldmerk. Zo verkoopt de bakker watertorenkoekjes, is er een watertorentennistoernooi en zijn er diverse bedrijven die de contouren van het gebouw in hun logo hebben verwerkt. Die liefde is goed te verklaren. Architect Hendrik Sangster ontwierp de toren eind jaren twintig in fraaie Art Déco-stijl en kreeg voor elkaar dat het kwam te staan op een speciaal aangelegd schiereilandje in de Westeinderplassen. Een iconische plaats voor een iconisch bouwwerk.

Recht tegenover de toren staat ook een bijzonder gebouw. De afstand is niet meer dan een meter of dertig en toch is het een wereld van verschil. Een vluchtige passant zal het pand niet eens opmerken, zo goed zit het verstopt achter de dijk. Bij de bouw eind jaren zestig, begin jaren zeventig noemde men het een beetje oneerbiedig een kelder. De ‘reinwaterkelder’ om precies te zijn, bedoeld als extra opslagfaciliteit van drinkwater voor de uitdijende bevolking van Aalsmeer. Zo was het enkele decennia in gebruik, een doelmatig industrieel pand dat vrijwel anoniem in het landschap stond.

Dat veranderde nadat toren en kelder buiten gebruik raakten. Voor de waterkelder werd een creatieve bestemming gevonden: een kunstgalerie. Waar vroeger het water door grote stalen buizen stroomde, stroomde nu de inspiratie van hedendaagse kunstenaars. De waterkelder werd prachtig verbouwd en op het dak ontstond een beeldentuin.

Inmiddels zijn we alweer jaren verder. De watertoren staat er ook na negentig jaar onwrikbaar bij. Tegenwoordig kun je hem regelmatig bezoeken en de paar honderd treden naar boven afleggen, om beloond te worden met een fabuleus uitzicht. 

Aan de overkant voert kunst nog steeds de boventoon. Toch gaat hier binnenkort iets veranderen. De galerie wordt een museum, met een duidelijk thema: kunst geïnspireerd door bloemen en planten. Dat thema komt, zoals u begrijpt, niet uit de lucht vallen. Aalsmeer is behalve van die mooie watertoren en dat schitterende plassengebied eerst en vooral bekend door de bloemen. Laat dat onderwerp nu een onuitputtelijke inspiratiebron zijn voor kunstenaars van alle tijden. Dat daar op deze plek een museum aan wordt gewijd, is eigenlijk niet meer dan logisch.

De komende maanden gaat hier het nodige gebeuren. Zo gaan we ervoor zorgen dat straks niemand – ook die toevallige passant niet – om deze locatie heen kan.  Laat de mensen maar komen naar Aalsmeer. Naar de watertoren. En naar het Flower Art Museum daar recht tegenover.

Constantijn Hoffscholte - coördinator Flower Art Museum
 

Constantijn Hoffscholte