Blog: Meekijken

Zo heel lang is het Flower Art Museum nog niet open, toch merk ik nu al dat je aan bepaalde kunstwerken gehecht kunt raken. Kleuren spelen een belangrijke rol, in ieder geval voor mij, maar ook formaat, materiaal, vorm en plaats zijn van invloed. Misschien nog belangrijker dan dit alles is kennis van de achtergronden van een werk. Als je weet hoe iets tot stand is gekomen, als je de maker kent, als je herinneringen bij een werk hebt, geeft dat een extra emotionele lading.

De afgelopen maanden mocht ik diverse groepen en groepjes rondleiden langs de huidige tentoonstellingen. Een paar reacties kan ik inmiddels dromen, zoals verwondering over het materiaalgebruik van Arjan van Arendonk en bewondering voor het vakmanschap van de stillevenschilders. Toch blijven die reacties leuk, omdat ze telkens weer oprecht zijn.

Kunst roept van alles op. De licht dementerende mevrouw die direct na binnenkomst een sculptuur met twee handen vastgreep omdat ze hem zo graag wilde aanraken, vergeet ik niet snel. De oudere heer die zo vrolijk werd dat hij in luid gezang uitbarstte evenmin. Maar ook de bezoeker die schoonheid zag ik waar hem nog niet had ontdekt, het kind dat iets bijzonders vond in een verborgen hoek en de dame die zich bij het weggaan verontschuldigde dat ze niet eerder was geweest.

Nog een paar weekenden, dan zijn de huidige tentoonstellingen voorbij en zal ik stilletjes afscheid nemen van de kunstwerken die ik de afgelopen maanden goed leerde kennen. Met een zuchtje weemoed en soms een tikkeltje opluchting. Er komt weer mooi nieuw werk voor in de plaats. Maar tot die tijd roep ik iedereen op om met mij mee te komen kijken. Om je over de streep te trekken, geef ik vijf redenen:

  1. Is het glas? Hars? Verf? Is het wel een schilderij? Waar komt dat vogeltje vandaan? Ken ik dit niet ergens van? Bekijk het werk van Arjan van Arendonk en verwonder je. Zijn overzichtstentoonstelling The Road to Now moet je simpelweg hebben gezien.

  2. “Weet u zeker dat dit geen echt oud schilderij is?” Bloemstillevens zijn niet dood, leve het bloemstilleven! In deze thematentoonstelling zie je werk van hedendaagse kunstenaars, dat in sommige gevallen zo uit het Rijksmuseum lijkt te komen.

  3. Vluchtig als het leven zelf, dat is de installatie van de Chinees-Nederlandse kunstenares Xiaoling Huang. Tientallen voorwerpen verpakt in rozenblaadjes. Verder zeg ik niets.

  4. Hans Rikken maakt eens een schilderij. En nog één, en nog één. Toen had hij een drieluik dat zo groot was dat hij het nergens kon exposeren. Bij ons wel.

  5. Neem een stuk appeltaart. Vraag ondertussen een van onze vrijwilligers naar zijn of haar favoriete kunstwerk. Krijg je mooie verhalen van.

Tot ziens!    

Constantijn Hoffscholte
coördinator FAM

 

Het Flower Art Museum is elke vrijdag t/m zondag open van 10 tot 17 uur. Extra open donderdag 27 december van 13 tot 17 uur. De huidige tentoonstellingen zijn nog te bekijken t/m 6 januari 2019.
Meer informatie

Constantijn Hoffscholte