7 t/m 18 januari 2019

MUSEUM GESLOTEN

In verband met het ombouwen naar nieuwe tentoonstellingen is het museum deze periode gesloten.


zaterdag 19 januari 2019

NIEUWE TENTOONSTELLINGEN OPEN

Vandaag gaan de nieuwe tentoonstellingen open. Het museum is deze dag voor publiek geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Na 15 uur vindt de officiële opening voor genodigden plaats.
Vanaf 20 januari zijn we elke week open op vrijdag (10-17 uur) en zaterdag/zondag (11-17 uur).


 

BINNENKORT IN FAM (zie onder)

 

zaterdag 9 februari 2019

WORKSHOP SOGETSU IKEBANA: SPELEN MET HOEKIGE LIJNEN

Docent: Esther Hoogland
Tijd: 13.00 – 15.30 uur

Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken. In deze workshop ligt de nadruk op het ‘spelen met hoekige lijnen’, wat een belangrijk onderdeel is van de ikebana-werkwijze.

In ikebana werken we met hoofdelementen als lijn, massa en kleur. Een tak kan een hele mooie beweging hebben en daarmee een natuurlijke lijn zijn die je wilt laten zien in je schikking. Maar er zijn ook materialen waarmee we zelf lijnen kunnen creëren. Er is een veelvoud aan lijnen te bedenken van gebogen lijn, cirkel, spiraal, radiaal, driehoek en ook hoekige lijnen. De lijnen kunnen ruimtelijk of als een volume geschikt worden. Deelnemers aan de workshop mogen hun ikebanaschikking na afloop mee naar huis nemen.

Workshopdocent Esther Hoogland is opgeleid tot Sogetsu-docent, een artistieke stroming binnen ikebana. Zij werd vooral gegrepen door de schoonheid van eenvoud en de ruimtelijkheid, wat naast asymmetrie belangrijke kenmerken van ikebana zijn. Het maken van een ikebana-arrangement vraagt concentratie en focus, zodat alle andere gedachten even stilgezet worden. Daarbij biedt het steeds nieuwe mogelijkheden om je te ontwikkelen. Er zijn vele links naar andere kunstuitingen en naar de Japanse cultuur. 

Deelname: 37,50 euro incl. materiaal en koffie/thee. Deelnemers kunnen tevens het museum bezoeken, waar momenteel een tentoonstelling is te zien met werk van diverse Sogetsu Ikebana kunstenaars.
Museumvrienden betalen € 33,50.
Aanmelden: info@flowerartmuseum.nl

Meer informatie over Sogetsu ikebana, zie www.sogetsubranchnederland.nl.


vrijdag 15 februari 2019

The Art of Music: Alles begint bij Bach

Johann Sebastian Bach is één van de meest geliefde componisten ooit. Maar wie was hij? En wat maakt zijn muziek zo bijzonder? Tijdens dit concert proberen violiste Merel Vercammen en cellist Joachim Eijlander deze vragen te beantwoorden. Merel en Joachim spelen delen uit Bachs muziek voor cello en viool — solo én samen. Ook tijdgenoten van Bach en latere componisten die door Bach zijn beïnvloed komen aan bod.

Lees meer


zaterdag 23 februari 2019

workshop boeket in textiel

Docent: Marijke van Welzen
Tijd: 13.00 - 16.00 uur

In deze workshop laat Marijke van Welzen (art2wearblog.blogspot.com) je kennismaken met haar favoriete techniek: textielcollage. Deze techniek gebruikt zij graag voor het maken van haar befaamde mantels.

Je maakt een collage, waarbij stoffen met dessins van bloemen en bladeren worden gebruikt. Met de motieven stel je je eigen, unieke  ‘boeket’ samen. Tijdens de workshop bewerk je de bloemen met borduursteken en kraaltjes. Je kunt de collage thuis op een bestaand kledingstuk of tasje zetten.

Deelname: € 45,- incl. materiaal, koffie/thee en museumtoegang. Max. 15 deelnemers.
Museumvrienden betalen € 40,-.
Aanmelden: info@flowerartmuseum.nl


vrijdag 15 maart 2019

lezing Flowers in Asian Art

door Jean Brouwers
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Wie zich verdiept in Aziatische culturen ontdekt al snel dat de schoonheid van de natuur een essentieel onderdeel is van vrijwel alle culturele uitingen. In literatuur, muziek, taoïstische en boeddhistische overtuigingen en zeker ook in de beeldende kunst is het vieren van de prachtige natuur een thema dat overal terugkeert.

Jean Brouwers, lid van Sogetsu Branch Nederland (ikebana kunst), is een groot kenner van de Chinese en Japanse cultuur. Tijdens deze lezing geeft hij in woord en beeld een indruk van het belang van bloemen en natuur in de Aziatische kunsten. Botanische motieven, hun symboliek en betekenissen op porselein, keramiek, klassieke en hedendaagse schilderingen en lakwerk geven een impressie van de prominente verbondenheid van de mens met de natuur.

Entree: € 7,50 incl. toegang tot museum, te betalen aan de zaal. Museumvrienden: € 2,50.
Aanmelden wordt op prijs gesteld: info@flowerartmuseum.nl

Meer informatie over Sogetsu ikebana, zie www.sogetsubranchnederland.nl.


zaterdag 23 maart 2019

Workshop Sogetsu ikebana: bloemschikken in balans

Docent: Masako Higashi
Tijd: 13.00 - 15.30 uur

Ikebana is de Japanse bloemschikkunst waarvan de oorsprong in boeddhistische tempels ligt. In ikebana schikkingen wordt een minimale hoeveelheid bloemen gebruikt om de schoonheid ervan optimaal tot zijn recht te laten komen.

In deze workshop van de ervaren docent Masako Higashi leer je vanuit de basisbegrippen van ikebana hoe je een schikking maakt die ‘in balans’ is. Met behulp van een diagram maak je een basis ikebanaschikking. Je leert hoe de vaas, de takken en de bloemen in balans komen met elkaar. Tot slot maak je een foto van je werk met een Japanse achtergrond en mag je de zelfgemaakte ikebanaschikking mee naar huis nemen.

Docent Masako Higashi (1961) is reeds veertig jaar bezig met ikebana. Zij heeft de Sogetsu ikebana 2e graad (Nikyu Shihan) Sanyo. Ter ondersteuning van ikebana maakt zij haar eigen vazen en keramische objecten. Masako wil in Nederland begrip kweken voor de Japanse cultuur. Dit doet ze door vanuit haar atelier in Heemstede les te geven in ikebana en in de Japanse taal.

Deelname: 37,50 euro incl. vaasje, materiaal en koffie/thee. Deelnemers kunnen tevens het museum bezoeken, waar momenteel een tentoonstelling is te zien met werk van diverse Sogetsu Ikebana kunstenaars. Museumvrienden betalen € 33,50.
Aanmelden: info@flowerartmuseum.nl

Meer informatie over Sogetsu ikebana, zie www.sogetsubranchnederland.nl.